Alhamdulillah..Permata Hati Ummi & Ayah

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers

Jumaat, 17 Februari 2012

Sambungan.....Pengalaman Bersalin

Assalamualaikum..

ok sambung entry pengalaman bersalin sebelom ni..harap leh habiskan dalam entry ni huhuuu

22/01/2011

seharian duk hospital memang takde rase sakit langsung...jadi kerja aku tengok ragam orang laa hehehe best tengok ragam ibu-ibu mengandung dan yg dah selamat melahirkan ni...ader yang rileks jer ader yang sakit sampai xleh tido malam...macam2 peel laaa...

mula2 daftar wad kelas 2 penuh so duk wad kelas 3 aku no hal jer sebab aku dapat katil hujung skali so xdela serabut sangat...kebetulan katil full kat wad kelas 3 ni sampai bersesak-sesak..wad sebelom bersalin pon penuh ngan baby2 baru lahir..aku yang tak sakit ni ok laaa bersesak2 mcm ni tapi aku kesian tengok orang lain yang duk menahan sakit jadi tak selesa jadi nya

di sebabkan takde contraction aku mintak balik tp doc tak lepas kan huhuu sabo jer laa...ohh MIL ngan hubby sedia menunggu kat luar..sian lak aku tengok diorang nunggu lame so aku suh hubby ngan mil balik dulu petang datang balik waktu melawat... petang tu disebabkan bosan aku keluar jumpe hubby kat luar kebtulan hubby tgh lapo so dia ajak aku keluar minum kat luar...aku on jer sebab bosan so dalam sejarah aku keluar makan kat pantai ngan pakai baju pink hospital dengan tag nama kat tangan dan berselipar jepun huhuuu semua org duk pandang jer aku ngan hubby buat bodoh jer laaa dapat la lepas kan gian minum air kelapa ngan ikan celup tepung 2 ekor ok kat pantai batu buruk tu huhuuu

malam tu mula rase memulas-mulas nak membuang...mula-mula hubby nak balik tapi bila aku bgtau perut dh tak selesa hubby buat keputusan tuk tunggu...

dalam kul 10.30malam tu aku takleh tido so du mundar mandir nak suh cepatkan bukaan pastu lepak2 atas katil sambil bace majalah tetiba rase perut mengeras dan pop rase panas jer habis basah kain dan bed...cepat bagitau nurse..pastu nurse suh tunggu doc datang cek....

kul 11 lebih kalau tak silap doc datang dan cek bukaan dah 5cm dan dah dapat rase rambut baby...time cek ni ader pengalaman ngeri ngan nurse sorg tu...dia buat ve kat aku dengan sangt kasar aku rase mcm nak nangis time ni...mase doc cek ok jerrr huhuu

lepas tu kena siap2 tuk ke laboar room...dalam LR lepas cek dan pasang semua alat kena tinggal sorang2..time ni mula laa duk drama sorg2 huhuu nangissss....

kul 12 lbih tu sakit dah 5mnt skali mmg sangat2 sakit laaa xtau nak gambarkan mcm mane...tak lame lepas tu hubby di benarkan masuk..lega sangat dapat tgk muka hubby...tengok jer muka hubby terus air mate laju jerrr drama lagi skali huuuu...

pastu kitorg kena tinggal berdua jer...time sakit mmg hubby jd mangsa bila tak sakit aku tido sian hubby ngantuk mate tp xleh tido huuu...sakit kemuncak klu tak silap dalm kul 5 lebih hubby panggil nurse tapi nurse kate lambat lg padahal dia xcek pon cuma dia suh mengiring bila rase nak teran...so aku meneran dekat sejam dlm keadaan mengiring...

kul 6pg aku suh hubby pggil nurse skali lg sebab dah tak tahan sgt2 bila cek mmg dah full bermula la episod meneran yang tak keluar2 baby yer mmg tak terkira brape kali teran last2 skali kepala dh keluar separuh...nurse bg rase rambut baby pastu mcm2 kate2 semngat diorg bagi supaya aku teran ngan betoll yang kelakar yer hubby pon same2 teran ngan aku...bila tak jalan gak doc gunting skit supaya baby tak lemas...lepas gunting tu teran skali lagi dan berjaya..alhamdulillah time ni lega sangat2 bila dah berjaya keluarkan kepala baby..doc suh rehat kejap dan bila sakit teran skali lagi tuk keluarkan badan baby pulak...sekali teran keluarlaa baby yang di tunggu2...

lepas baby keluar rase nikmat sgt dan lega sgt2 hubby pon bukan main suka lg tengok ank dia keluar2 jer terus buka mate luas2 huhuuuu syukur Ya Allah kau permudah kan semua nyerrr...

baby athilah lahir pada 23hb jam 6.25pg..time ni baru lepas azan..

ok tu jer laaa cerita pengalaman bersalin aku...time sakit mcm2 duk pk tak nak bersalin dah lepas ni..tapi bila baby dh keluar semua perasaan tu hilang heheeee....dan bermula la sesi menjahit...yang ni xyah citer laaa huhuuu

ok tamat sudahh.....

Athilah pagi ni 26 hari sudah.....semalam timbang dah 3.7kg..



4 ulasan:

  1. bestnya sis dapat merasa semua nih..bila la saya nak merasa detik mcmni...apapun..selamat berpantang ya sis ;p

    BalasPadam
  2. sakit er...

    nasib xambik medik, xyah smbut bayi.. hee.. kalo ambik medik, 4th year dah kene smbut baby dah.. wuu..seram er.huu

    alhamdulillah, selamat semuanya..

    BalasPadam
  3. sakit sangat2 huhuuu tp bila baby keluar ilang semua sakit...rase lega sangat2 xleh nak crite perasaan tu gane huhuu....

    klu ambik medik jd doktor yg lembut2 yer jgn kasor2 sgt heheheee

    BalasPadam
  4. tq firzie...insyaallah ader rezki tuk kalian..yg penting usaha dan doa k

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...