Alhamdulillah..Permata Hati Ummi & Ayah

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers

Rabu, 19 Ogos 2009

Tanda-tanda Kiamat

Assalamualaikum....

Hudzaifah bin As-yad al-Ghifary berkata, sewaktu kami sedang berbincang tiba-tiba datang Nabi Muhammad S.A.W kepada kami lalu bertanya, "Apakah yang kamu semua sedang bincangkan?" 

Lalu kami menjawab, "Kami sedang bincangkan tentang hari Kiamat." 

Sabda Rasulullah S.A.W. "Sesungguhnya kiamat itu tidak akan terjadi sebelum kamu melihat sepuluh tanda :- 

1. Asap 
2. Dajjal 
3. Binatang melata di bumi 
4. Terbitnya matahari sebelah barat 
5. Turunnya Nabi Isa A.S 
6. Keluarnya Yakjuj dan Makjuj 
7. Gerhana di timur 
8. Gerhana di barat 
9. Gerhana di jazirah Arab 
10. Keluarnya api dari kota Yaman menghalau manusia ke tempat pengiringan mereka.

  Dajjal maksudnya ialah bahaya besar yang tidak ada bahaya sepertinya sejak Nabi Adam A.S sampai hari kiamat. Dajjal boleh membuat apa sahaja perkara-perkara yang luar biasa.Dia akan mendakwa dirinya Tuhan, sebelah matanya buta dan di antara kedua matanya tertulis perkataan 'Ini adalah orang kafir'. 


  Asap akan memenuhi timur dan barat, ia akan berlaku selama 40 hari. Apabila orang yang beriman terkena asap itu, ia akan bersin seperti terkena selsema, sementara orang kafir pula keadaannya seperti orang mabuk, asap akan keluar dari hidung, telinga dan dubur mereka. 


  Binatang melata yang dikenali sebagai Dabatul Ard ini akan keluar di kota Mekah dekat gunung Shafa, ia akan berbicara dengan kata-kata yang fasih dan jelas. Dabatul Ard ini akan membawa tongkat 
Nabi Musa A.S dan cincin Nabi Sulaiman A.S. 
Apabila binatang ini memukulkan tongkatnya ke dahi orang yang beriman, maka akan tertulislah di dahi orangitu 'Ini adalah orang yang beriman'. Apabila tongkat itu dipukul ke dahi orang yang kafir, maka akan tertulislah 'Ini adalah orang kafir'. 


  Turunnya Nabi Isa. A.S di negeri 
Syam di menara putih, beliau akan membunuh dajjal. Kemudian Nabi Isa A.S akan menjalankan syariat Nabi Muhammad S.A.W. 


  Yakjuj dan Makjuj pula akan keluar, mereka ini merupakan dua golongan. Satu golongan kecil dan satu lagi golongan besar. Yakjuj dan Makjuj itu kini berada di belakang bendungan yang dibangunkan oleh Iskandar Zulqarnain. Apabila keluarnya mereka ini,bilangannya tidak terhitung banyaknya, sehingga kalau air laut Thahatiahdiminum nescaya tidak akan tinggal walau pun setitik. 


  Rasulullah S.A.W telah bersabda," Hari kiamat itu mempunyai tanda, bermulanya dengan tidak laris jualan di pasar, sedikit sahaja hujan dan begitu juga dengan tumbuh-tumbuhan.Ghibah menjadi-jadi di merata-rata, memakan riba, banyaknya anak-anak zina,orang kaya diagung-agungkan, orang-orang fasik akan bersuara lantang di masjid, para ahli mungkar lebih banyak menonjol dari ahli haq" 


  Berkata Ali bin Abi Talib,akan datang di suatu masa di mana Islam itu hanya akan tinggal namanya sahaja,agama hanya bentuk sahaja, Al-Qur'an hanya dijadikan bacaan sahaja, mereka mendirikan masjid, sedangkan masjid itu sunyi dari zikir menyebut Asma Allah. Orang-orang yang paling buruk pada zaman itu ialah para ulama, dari mereka akan timbul fitnah dan fitnah itu akan kembali kepada mereka juga.Dan kesemua yang tersebut adalah 
tanda-tanda hari kiamat." 


  Sabda Rasulullah S.A.W, "Apabila harta orang kafir yang dihalalkan tanpa perang yang dijadikan pembahagian bergilir, amanat dijadikan seperti harta rampasan, zakat dijadikan seperti pinjaman, belajar lain daripada agama, orang lelaki taat kepada isterinya,menderhakai ibunya, lebih rapat dengan teman dan menjauhkan ayahnya, suara-suara lantang dalam masjid, pemimpin kaum dipilih dari orang yang fasik, orang dimuliakan kerana ditakuti akan tindakan jahat dan aniayanya dan bukan kerana takutkan Allah, maka kesemua itu adalah tanda-tanda kiamat."


  
Tanda - tanda Kiamat diriwayatkan lagi bahawa berlaku beberapa  peristiwa iaitu: 

1. Sembahyang wajib ditinggalkan. 
2. Banyak bangunan  tinggi mencakar langit. 
3. Orang jahat jadi pemimpin. 
4. Tidak amanah dan zalim. 
5. Penzinaan berleluasa dan dijadikan sumber hidup. 
6. Perkara haram dihalalkan. 
7. Umat Islam banyak yang tersesat dan terkeluar dari aqidah Ahlussunnah Waljama'ah. 
8. Ulama' menjual agama kerana kepentingan dunia. 
9. Orang khianat diberi amanah dan orang amanah diketepikan. 
10. 
Alat muzik yang haram dimainkan oleh orang Islam. 
11. Arak jadi minuman seharian. 

*tanda-tanda ini kebanyakan dah berlaku.. so same-same la kita semak balik diri kita muhasabah diri dah cukup ke amalan yang kita lakukan... semoga kita menjadi insan terpilih untuk ke syurga

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...